Zúbková hliadka
Materské školy
Štatút súťaže
Prihláška
Víťazné škôlky 2019
Vystúpenia














Krok 5 - Dočisťovanie zúbkov



Posledným krokom večerného čistenia zúbkov je ich dočistenie, ktoré musia urobiť vaši rodičia. Po tom, ako si vyčistíte zúbky a jazyk, treba pripomenúť mamine či tatinovi, aby zúbky nezabudli dočistiť, aby sa z nich na noc odstránili všetky zvyšky povlaku. Je to veľmi dôležité, pretože si sami ešte neviete všetky zúbky vyčistiť úplne dokonale.

Zúbky vám musia dočisťovať rodičia každý deň, a to aspoň kým nebudete mať 12 rokov. Vtedy si už dokážete vyčistiť zúbky dobre aj sami.

Zúbky vám môžu dočistiť klasickou kefkou, ktorou si umývate zúbky, ale najlepším pomocníkom na dočistenie je jednozväzková kefka.Táto kefka má malú guľatú hlavičku, ktorá sa dostane aj na také ťažko prístupné miesta, kam sa klasická kefka nedostane.

Kefka by mala mať minimálne množstvo detskej zubnej pasty, ale môže byť aj bez nej.

Zúbky sa dočisťujú malými drobnými krúživými pohybmi zúbok po zúbku. Každý zúbok si čistíme z 3 strán – zvnútra, zhora a spredu. Taktiež začíname dolu vľavo vzadu, pri poslednej stoličke, čistíme zúbok po zúbku po celom zúbkovom oblúku, až kým sa nedostaneme na druhú stranu k poslednej spodnej stoličke vpravo.

Keď sú dočistené všetky spodné zúbky, rovnako si dočistíme aj horné. Začíname hore vľavo vzadu, pri poslednej stoličke, čistíme zúbok po zúbku po celom zúbkovom oblúku, až kým sa nedostaneme na druhú stranu k poslednej hornej stoličke vpravo.

Dočisťovaciu kefku si nezabudni vymeniť každé 3 mesiace, po každej infekčnej chorobe, ale ak je opotrebovaná tak, samozrejme, aj skôr.

SPRÁVNY POSTOJ PRI DOČISŤOVANÍ
Keď vám rodičia dočisťujú zúbky, je veľmi dôležitý správny postoj. Správne sa stojí tak, že sa maminke alebo tatinovi otočíte chrbtom, opriete sa im o nohy, vyvrátite hlavičku dozadu a doširoka otvoríte pusinku. Takto vám budú vedieť krásne dočistiť všetky zúbky vrátane posledných stoličiek.

Keď by ste im stáli tvárou v tvár, vtedy vám nevedia dobre dočistiť všetky zúbky. Preto si treba dávať pozor, aby ste pri dočistení vždy dobre stáli.