Zúbková hliadka
Materské školy
Štatút súťaže
Prihláška
Víťazné škôlky 2019
Vystúpenia














Zubná pasta


Na to, aby v zúbkoch nevznikal zubný kaz, nám veľmi môžu pomôcť zubné pasty s obsahom fluoridu. Fluorid je totiž minerál, ktorý zvyšuje odolnosť zúbkov proti zubnému kazu.

Výber pasty podľa veku
Obsah fluoridu v paste je veľmi dôležitý. Vaši rodičia by mali vedieť, že zubná pasta pre detičky by mala mať menej fluoridu ako pasta pre dospelých. Pre najmenšie detičky by mala obsahovať 250 až 500 ppm fluoridov, pre detičky od dvoch do šiestich rokov 1 000 ppm fluoridov a pre tie staršie až 1 450 ppm fluoridov. Tá zvláštna značka ppm je číslo, ktoré treba pohľadať na obale zubnej pasty, aby ste s rodičmi v obchode vybrali vždy tú pastu, ktorá je pre vás najlepšia.

Dávkovanie
Na dávkovanie zubnej pasty používajte dávkovaciu značku na zubnej kefke, ktorú sme spomínali pri informáciách o zubnej kefke. Pamätajte si, že väčšie množstvo zubnej pasty neznamená, že umyje zúbky lepšie. Množstvo pasty na kefke by malo byť veľké zhruba ako malý hrášok.

TIP
Zubné pasty majú rôzne príchute, v obchodoch nájdete mentolové, malinové, jahodové a mnohé ďalšie. Povedzte svojim rodičom, akú príchuť máte najradšej, aby ste sa tešili, keď si pôjdete zúbky umývať.