Zúbková hliadka
Materské školy
Štatút súťaže
Prihláška
Víťazné škôlky 2019
Vystúpenia














Návšteva zubára


Detský zubár je lekár, ktorý detičkám kontroluje zúbky a pozerá sa, či sú všetky zúbky zdravé. Návštevy u zubára sa netreba báť. U zubára je veľké kreslo a nad ním veľké svetlo. Do kresla si pohodlne sadnete, otvoríte ústa a ujo doktor alebo teta doktorka skontrolujú, či sú všetky zúbky v poriadku. Takáto kontrola vôbec nebolí a vy sa môžete aspoň spýtať na všetko, čo vás o zúbkoch zaujíma. Určite vám radi na všetko odpovedia.

Prvýkrát treba ísť k zubárovi hneď, ako sa prereže prvý zúbok, najneskôr však do prvých narodenín.

Potom treba chodiť na prehliadku aspoň raz za pol roka. Pri pravidelných návštevách ambulancie môže zubár včas odhaliť nielen zmeny na zúbkoch a ďasnách, ale aj ich nesprávny rast a poradiť, čo robiť, aby boli zúbky opäť zdravé a pekné.

Preventívne prehliadky 2x ročne hradí poisťovňa, takže to tvojich rodičov nebude stáť žiadne peniažky.

Čo by vás mohlo zaujímať
Videli ste už detičky so smiešnym drôtikom na zúbkoch? Tieto drôtiky sa volajú strojček na zuby. Lekár ich dá dieťatku vtedy, keď mu rastú trvalé zúbky a zistí, že nerastú tak rovno, ako by mali. Nie je to nastálo, iba na pár mesiacov, pokiaľ sa zúbky nenarovnajú do správnej polohy. Vďaka strojčeku tak môže mať v dospelosti každý krásny rovný úsmev.