Zúbková hliadka
Materské školy
Štatút súťaže
Prihláška
Víťazné škôlky 2019
Vystúpenia














Čo sme sa naučili


Pre deti a rodičov

Zúbky si vždy čistite aspoň 2x denne, ideálne však 3x denne, aby boli krásne zdravé a veselé. Na konci nezabúdajte na jazyk a večer poproste rodičov, aby vám zúbky dočistili.

Zúbky musia rodičia dočistiť každý deň, a to po večernom čistení.

Zúbky si čistite aspoň tri minúty, čas pomôžu odmerať presýpacie hodiny, ktoré by mali byť pripravené vždy vedľa zubnej kefky.

Vyberte si vhodnú zubnú kefku a pastu, tak ako sme si to povedali.

Nezabudnite, že kefku treba meniť aspoň raz mesačne, potom keď je rozstrapkaná a po každej chorobe.

Nejedzte sladkosti alebo sladké jedlá počas celého dňa, ale len raz za deň, najlepšie popoludní, aby sa zbytočne neusádzal na zúbkoch cukor.

V jedálnom lístku obmedzte sladkosti a radšej ich nahraďte ovocím, zeleninou alebo jogurtom.

Takisto obmedzte aj sladké a ovocné nápoje a namiesto nich pite čistú vodu alebo nesladený čajík.

Po jedle môžete žuť pod dozorom rodiča pár minút žuvačku bez cukru, ktorá podnieti tvorbu slín, ktoré vymyjú preč cukor zo zúbkov.

Po tom, ako si večer vyčistíte zúbky, už nič nejedzte a pite len čistú vodu. Je to veľmi dôležité kvôli tomu, aby na noc neostal na zúbkoch usadený cukor a nečistoty z jedla. Ak by ste predsa len niečo jedli alebo pili niečo iné ako vodu, zúbky si treba vyčistiť ešte raz.


Pre rodičov

DÔLEŽITÉ

Milí rodičia, je veľmi dôležité, aby ste vaše deti učili už odmalička správny postup čistenia zúbkov, teda po krokoch. Deti by si nemali umývať zúbky samy, každé čistenie by ste pri nich mali stáť a navigovať ich, ako si zúbky správne umývať a zároveň kontrolovať, či tak robia správne, prípadne ich opravovať. A po večernom čistení im nezabúdajte každý deň zúbky dočistiť.

Takisto nezabúdajte, že po večernom čistení už deti nemôžu nič jesť a piť môžu len čistú vodu. Ak by predsa len niečo zjedli, alebo vypili niečo iné ako vodu, je nevyhnutné im zúbky vyčistiť ešte raz.

ČASTÉ CHYBY RODIČOV

„Rýchlo si umy zúbky, ponáhľame sa!“
CHYBA
Zúbky si nikdy neumývame rýchlo, zúbky treba vždy umývať aspoň tri minúty a správnym postupom, aj keby mali ísť deti o 5 minút neskôr spať. Ráno tiež budíme deti tak, aby mali čas v pokoji a správne si zúbky vyčistiť. Slovo rýchlo k vytváraniu správnych návykov v oblasti dentálnej hygieny u detí nepatrí.

„Dobre, je veľa hodín, dnes si teda nemusíš výnimočne umývať zúbky!“
CHYBA
Deťom nikdy neodpúšťame umývanie si zúbkov, musíme byť dôslední vo vytváraní správnych návykov, ináč sa deti naučia, že pravidelnosť nie je podstatná, lebo veď občas aj „netreba“.

„Počkaj, keď si nebudeš umývať zúbky, pokazia sa ti, potom pôjdeme k zubárovi a uvidíš, čo ti ten bude robiť a ako ťa to bude bolieť!“
CHYBA
Deti zubným lekárom NIKDY nestrašíme, iba tak v nich vyvoláme traumu zo zubára a budú sa ho báť. Zubár má byť kamarát, kam sa chodia detičky pochváliť a ukázať, ako krásne sa o zúbky starajú.

„Načo by som išiel k zubárovi tak skoro, stačí, až keď bude mať moje dieťa trvalý chrup, resp. keby bol nejaký problém.“
CHYBA
Je veľkou chybou ísť s dieťatkom k zubárovi, až keď má problém, a teda bude absolvovať pravdepodobne nepríjemné ošetrenie. Je dôležité, aby si dieťatko na zubára zvyklo bez bolesti, aby ho bralo ako každého iného lekára a nemalo z neho strach. K zubárovi tak bude chodiť najmä po pochvalu, ako sa krásne o svoje zúbky stará, a nie kvôli bolestivému vyšetreniu.